Paspoort

  1. Zuletzt aktualisiert am

Belgen die hun hoofdverblijfplaats hebben in het buitenland en ingeschreven zijn, kunnen een paspoort aanvragen in de diplomatieke post van keuze, alsook in de Belgische gemeente van hun laatste verblijfplaats, in de gemeente van hun geboorte indien ze nooit in België gedomicilieerd waren of in de gemeente van keuze, indien ze nooit hebben gewoond of niet geboren zijn in België. U dient u wel eerst de diplomatieke post te contacteren waar u bent ingeschreven, vooraleer een aanvraag in te dienen in een Belgische gemeente of in een andere diplomatieke post.

Vanaf de leeftijd van 6 jaar moet men zich op afspraak aanbieden, zowel voor een eerste aanvraag als voor een vernieuwing.

Een extra afspraak voor pre-registratie van uw biometrische gegevens is niet nodig wanneer u al een afspraak maakt voor een nieuw paspoort. 

Een aanvraag kan ook op afspraak tijdens een flying consul-missie ingediend worden. 

De geldigheidsduur van een paspoort is 5 jaar voor minderjarigen en 7 jaar voor volwassenen.  

De leveringstermijn is 2-3 weken na de afspraak. 


Vereiste documenten

  • Het aanvraagformulier ouder dan 6 jaar of jonger dan 6 jaar,  
  • Gecertificeerde check of postwissel (money order), uitgeschreven aan "Consulate General of Belgium" of "Embassy of Belgium". Tijdens een afspraak kan ook met een kredietkaart worden betaald. In Washington kan een kredietkaart gebruikt worden voor betalingen op afstand, door het "Credit Card Authorization Form" in te vullen. De prijslijst vindt u hier. 
  • Bewijs van immigratiestatuut (i.e. visum, verblijfsvergunning of naturalisatieattest). Voor minderjarigen geboren in de VS : bewijs van het immigratiestatuut van één van de Belgische ouders; Immigratiestatuut is niet vereist voor volwassen Belgen die in de VS zijn geboren.
  • Kopie van een identiteitsbewijs van de niet-Belgische ouder voor kinderen jonger dan 18 jaar.
  • Huidig paspoort indien beschikbaar. 
  • Een gefrankeerde en traceerbare (i.e. met tracking-nummer) omslag indien het paspoort niet persoonlijk wordt opgehaald. (Een omslag is vereist in Los Angeles) De verzending gebeurt op verantwoordelijkheid van de aanvrager. Let erop dat Washington en New York geen FedEx-omslagen kunnen uitsturen.

Voor kinderen onder de 6 jaar kunnen de vereiste documenten en een paspoortfoto met naam op achterzijde, die voldoet aan de wettelijke normen, verstuurd worden naar het consulaat/de ambassade van inschrijving.

Indien enkel biometrische gegevens moeten worden genomen, dient het pre-registratieformulier (hieronder) en bewijs van identiteit op online afspraak te worden voorgelegd op het consulaat/ambassade van keuze. Binnen het jaar kan dan de aanvraag worden verzonden naar het consulaat/de ambassade van inschrijving.

Verlies of diefstal van een paspoort dient onmiddellijk te worden gemeld bij het dichtstbijzijnde Belgisch consulaat/ambassade en een verklaring dient te worden voorgelegd. Om misbruik te voorkomen moet DocStop ook worden ingelicht. Nadien kan men het paspoort niet meer gebruiken. Onder bepaalde voorwaarden kan dan een voorlopig paspoort worden afgegeven of een nieuwe aanvraag worden ingediend.

Meer informatie is te vinden op www.paspoort.belgium.be