Ambassade in Washington

Ambassadeur Jean-Arthur Régibeau

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Jean-Arthur Régibeau

Jean-Arthur Régibeau overhandigde op 17 september 2020 de Amerikaanse president zijn geloofsbrieven als Ambassadeur van het Koninkrijk België in de Verenigde Staten van Amerika.


Ambassadeur van België


De ambassadeur vertegenwoordigt Zijne Majesteit de Koning der Belgen en de federale regering van België in de Verenigde Staten van Amerika en in het Gemenebest van de Bahama's. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding  en de werkzaamheden van de ambassade en haar consulaten, de bilaterale politieke en economische betrekkingen, de toekenning van visa en de consulaire dienstverlening.


Carrière


Na enkele jaren in de privésector te hebben gewerkt en later als juridisch adviseur, vervoegde Jean-Arthur Régibeau in 1998 het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij diende als de diplomatiek adviseur van de minister van Defensie van 1999 tot 2002 en werd later eerste ambassadesecretaris op de Belgische ambassade in Berlijn. Van 2003 tot 2007 keerde de heer Régibeau terug naar Brussel als kabinetschef van de minister van Defensie. In 2007 werd hij Directeur-generaal Multilaterale Zaken bij de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In deze hoedanigheid verzorgde hij in 2010 de leiding van enkele aspecten van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Van 2012 tot 2016 was hij tevens adjunct-commissaris voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In 2016 nam hij zijn rol op als ambassadeur nabij de Russische Federatie, Armenië, Wit-Rusland en Oezbekistan.

De heer Régibeau werkte van 1987 tot 1988 als stagiair voor een Belgische bank in New York. Hij werkte ook voor een touroperator en begeleidde in die hoedanigheid groepen Belgische toeristen die in 1991 en 1992 de Verenigde Staten bezochten.


Academische wereld


De heer Régibeau studeerde aan de Universiteit van Luik, waar hij in 1984 zijn masterdiploma in de rechten behaalde. Vervolgens behaalde hij in 1985 een certificaat in internationaal recht aan de Rijksuniversiteit van Leiden in Nederland. Een jaar later sloot hij zich aan bij het SAIS-programma van de Johns Hopkins University in Bologna, Italië, waar hij een diploma in internationale betrekkingen behaalde.

Ambassadeur Régibeau was gastprofessor over Europese instellingen en over Europa en globalisering aan de Universiteit van Luik. Hij gaf ook lezingen over globalisering en veiligheidsuitdagingen op het ministerie van Defensie in Brussel (2007-2015).


Publicaties


De heer Régibeau is de auteur van "La doctrine nucléaire française et sa dimension européenne", Nice, 1987 en "Les cause profondes du 11 septembre" in La démocratie après le 11 septembre, Université de Liège, 2004.


Privéleven


Jean-Arthur Régibeau werd in 1962 geboren in Luik. Hij heeft zowel de Belgische als Zwitserse nationaliteit en heeft een dochter. Naast een beetje Italiaans en Russisch, spreekt Ambassador Régibeau vloeiend Frans, Nederlands, Engels en Duits. De heer Régibeau houdt van voetbal, wandelen, strategiespellen, geschiedenis en literatuur.