Ambassade en Consulaten van België in de Verenigde Staten
Home Belgen de Vs Wonen de Vs Voorbereid zijn op orkanen

Voorbereid zijn op orkanen

De zuidelijke en oostelijke kusten van de Verenigde Staten ondergaan regelmatig orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juni tot november. Een "hurricane watch" betekent dat een orkaan opgevolgd wordt, en een "hurricane warning" betekent dat de dreiging concreet wordt. Dit waarschuwingssysteem geldt ook voor tornado's en overstromingen.

Plaatselijke instanties voor rampenbeheer verstrekken informatie over plaatselijke actieplannen:

Alabama

Florida

Georgia

Louisiana

Mississippi

North Carolina

South Carolina

Tennessee

 

Meld u aan om noodberichten op uw telefoon te ontvangen:

Alabama : http://alabamasaftnet.com/

Georgia : https://gema.georgia.gov/plan-prepare/alerts-and-warnings

Mississippi : https://www.msema.org/about/mema-mobile-application/

Louisiana: https://ready.nola.gov/stay-connected/emergency-alerts/

North Carolina : https://www.readync.org/stay-informed/emergency-alerts

South Carolina : https://www.scemd.org/stay-informed/emergency-alerts/codered-alerts/

Tennessee : https://www.tn.gov/tema/ready-tn.html

Nuttige links:

Hoe bereid ik me voor op een orkaan?

Maak van tevoren een evacuatieplan. U moet plannen waar u heen gaat en hoe u daar raakt, en of er in de buurt schuilplaatsen zijn die hulp bieden aan het publiek. U moet vooral vooruit plannen als u het openbaar vervoer nodig hebt om het risicogebied te verlaten, of als u in een mobilehome of een recreatievoertuig (RV) woont dat u niet tegen het weer kan beschermen.

Plan een veilige schuilplaats. Bereid u voor op de mogelijkheid dat uw elektriciteit, water, internet, gas en elektronica voor een onverwachte periode worden afgesloten. Wees voorbereid op een verblijf op een plaats met de best mogelijke bescherming - een kleine binnenkamer zonder ramen op de begane grond van een stevig gebouw of huis is de veiligste plaats. En als u in een overstromingsgevoelig gebied woont, probeer dan hoger te verblijven.

Maak jullie kits klaar. Op het moment van evacuatie moet u een "overlevingspakket" hebben met niet-bederfbaar voedsel, water, opladers/batterijen, toiletartikelen, voedsel/benodigdheden voor huisdieren en geneesmiddelen voor u en uw gezin voor ten minste drie dagen. Zorg ervoor dat uw persoonlijke, financiële en medische gegevens veilig zijn.

Hoe kan ik mijn huis beschermen tegen een orkaan?

Wees voorbereid op de wind. Alles wat door de harde wind kan worden verplaatst, zoals tuinmeubelen en vuilnisbakken, moet worden vastgezet omdat dit iemand kan raken en verwonden. Propaantanks en gasbarbecues moeten aan iets veel zwaarder worden verankerd. U moet ook bomen in de buurt van uw huis snoeien of verwijderen die schade kunnen toebrengen aan het dak en de ramen, die ook kunnen worden beschermd met stormluiken of voorgesneden multiplex.

Bereid u voor op overstromingen. U moet afvoeren, goten en regenpijpen schoonmaken en overwegen een dompelpomp met batterijreserve te installeren om het water dat in uw buurt sijpelt, op te vangen. U kunt ook overwegen om te investeren in plastic zeilen en zandzakken om te voorkomen dat er water uw huis binnendringt.

Wat moet ik doen tijdens een orkaan?

Volg alle evacuatiebevelen op. Als u wordt bevolen te evacueren, doe dat dan onmiddellijk en neem al uw voorbereidingspakketten en benodigdheden mee. Als evacuatie niet is bevolen, besluit dan om al dan niet te evacueren op basis van de hoogte en de ernst van het weer. Zelfs als het overstromingswater en de wind uw huis niet aantasten, moet u er rekening mee houden dat u gedurende enkele dagen geen water en elektriciteit heeft. Wees erop voorbereid dat wegen geblokkeerd zijn en dat u niet kunt reizen.

Hoe blijf je veilig na een orkaan?

Blijf alle officiële bevelen opvolgen. Wanneer de autoriteiten zeggen dat het veilig is om naar huis terug te keren, moet u beschadigde of neergehaalde hoogspanningskabels vermijden om elektrocutie te voorkomen. Probeer ook te vermijden dat u overstromingswater aanraakt om bacteriën en rioolwater te vermijden.

Wees voorzichtig bij het opruimen van orkaanschade. Draag zoveel mogelijk beschermende uitrusting, met inbegrip van veiligheidsbril, laarzen, handschoenen, enz. Zorg ervoor dat u opgeleid bent in het gebruik van de juiste uitrusting om zware en scherpe voorwerpen zoals puin te hanteren. Als u een stroomgenerator moet gebruiken, plaats hem dan niet in uw huis of garage en controleer of hij gevaarlijke niveaus bereikt, aangezien dit koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken.

Orkaan checklist:

1.neem voorwerpen weg die kunnen wegwaaien (tuinmeubelen, bloempotten en alles wat door een sterke wind kan worden weggeblazen); doe uw documenten, waardevolle voorwerpen en kleren in waterdichte zakken, zo mogelijk hoger in huis. Doe uw luiken dicht. - Als u evacueert, neem dan uw documenten mee (verzekeringen, officiële documenten, geboorteakten, paspoorten, enz.).

Sla water op. Vul lege waterflessen, gootstenen en badkuipen met drinkbaar water.

Tank uw voertuigen vol en hou ze veilig.

Maak een "evacuatie kit" klaar. Verzamel voorraden voor minstens drie dagen. Hou rekening met de specifieke behoeften van elke persoon, inclusief medicatie. Vergeet de behoeften van huisdieren niet.

Zet uw koelkast op de koudste stand. Vries flessen water in die later gebruikt kunnen worden om voedsel koel te houden als er geen elektriciteit is.

Als u niet in een evacuatiezone bent, zoek dan een veilige plaats in uw huis om te schuilen (een kamer zonder ramen, idealiter een badkamer, gang of grote kleerkast).

COVID-19 Tips voor de orkaan :

- Als u bij anderen logeert, wees dan op uw hoede voor COVID-19 door u van tevoren te laten testen en vaccineren en zoveel mogelijk afstand van elkaar te bewaren, vooral als u bij ouderen logeert of mensen met een medisch risico.

- Vergeet niet al uw benodigdheden voor COVID-19 mee te nemen: ten minste twee maskers per persoon, desinfectant met ten minste 60% alcohol, ontsmettingsmiddelen en persoonlijke zeep.

- Als een gezinslid ziek wordt van COVID-19, bereid u dan voor door een "ziekenkamer" in te richten of zo ver mogelijk weg te blijven.

- Reinig en ontsmet na het schoonmaken alles wat is gebruikt - dit voorkomt niet alleen de verspreiding van COVID-19, maar ook alle andere besmettelijke ziekten die via vochtige of natte ruimten worden overgedragen.