Ambassade en Consulaten van België in de Verenigde Staten
Home Belgen in de VS Naar de VS komen Electronic System for Travel Authorization

Electronic System for Travel Authorization

Weet dat er slechts één officiële website is van de Amerikaanse Ambassade  met info over ESTA : https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

De officiële prijs voor een ESTA is 21 USD.

 

ESTA is een elektronisch registratiesysteem waar reizigers die deel uitmaken van het Visa Waiver Program (VWP), 27 landen waaronder België, verplicht zijn zich te registreren alvorens aan boord te gaan van een vliegtuig of cruiseschip met als bestemming de VS.

Op 12 januari 2009 is het ESTA programma in werking getreden. De registratie kan door derden gebeuren (reisagentschap, familie, vrienden). De aanvraag kost 21 USD (voor nieuwe aanvragen en hernieuwingen). De betaling gebeurt met een betaalkaart op het ogenblik van de registratie op de website. Momenteel worden enkel de volgende betaal- of kredietkaarten aanvaard: MasterCard, VISA, American Express, Discover (JCB or Diners Club only), en PayPal. De aanvraag wordt pas behandeld wanneer de betaling volledig is uitgevoerd.

De registratie gebeurt best minstens 72 uur voor vertrek, maar men kan zich in principe tot elk moment voor het vertrek registreren. 

De registratie is geldig gedurende 2 jaar en voor meerdere binnenkomsten. Men kan steeds zijn gegevens actualiseren. In het merendeel van de gevallen zal men onmiddellijk een antwoord ontvangen. Wie geen toestemming krijgt, dient zich tot een Amerikaanse ambassade of consulaat te wenden om een visum aan te vragen. Het bekomen van de ESTA betekent overigens niet dat de toegang tot de VS gegarandeerd is.

Voor Belgen die in het bezit zijn van een visum voor de VS is ESTA overbodig. Registratie dient op volgende website te gebeuren: esta.cbp.dhs.gov.