Ambassade en Consulaten van België in de Verenigde Staten
Home Belgen in de VS Naar de VS komen Formaliteiten bij aankomst en vertrek in de VS

Formaliteiten bij aankomst en vertrek in de VS

Het is niet altijd een aangename ervaring door een ambtenaar van de immigratie- en douanediensten of een veiligheidsagent ondervraagd te worden bij aankomst in de Verenigde Staten of bij vertrek uit het land, vooral niet wanneer de bezoeker weinig Engels kent. Beantwoord de vragen oprecht en eerlijk en weiger het inkijken van de bagage niet.

Maak nooit grappen over het binnenbrengen van wapens of het verbergen van een bom of springstof in uw bagage. U zal hoogstwaarschijnlijk gearresteerd worden en met handboeien naar de gevangenis worden gevoerd om er te wachten op een verhoor door een rechter. De kans is groot dat u een borgsom zal moeten betalen om voorlopig vrij te komen en dat U een tweede maal voor de rechter zal moeten verschijnen voor uw proces. De Amerikaanse overheid neemt dergelijke "grappen" die de veiligheid in het gedrang brengen heel ernstig en de "grappenmaker" kan zich heel wat moeilijkheden op de hals halen.

Laptops kunnen achtergehouden en onderzocht worden bij binnenkomst in de VS. Federale agenten hebben het recht om laptops en andere informatiedragers (harde schijven, ipods, memory sticks, gsm’s, video- en audiocassettes) te onderzoeken en achter te houden voor onbepaalde periode bij binnenkomst van de VS. Deze praktijk maakt deel uit van de gewone grenscontrole en er hoeft daarvoor niet de minste verdenking te bestaan vanwege de autoriteiten tegenover de reizigers.