Ambassade en Consulaten van België in de Verenigde Staten
Home Belgen in de VS Naar de VS komen Naar de VS komen zonder visum: het "Visa Waiver Program"

Naar de VS komen zonder visum: het "Visa Waiver Program"

Het Visa Waiver Programma (VWP) geeft aan Belgische burgers de mogelijkheid om zonder visum de Verenigde Staten te bezoeken (voor vakantie en/of zakenreis) voor een maximumduur van 90 dagen. Indien u op doorreis bent (en een tussenlanding maakt in de Verenigde Staten) kunt u best met de Amerikaanse Ambassade in Brussel contact opnemen om na te gaan of een transitvisum vereist is.

Om de Verenigde Staten te bezoeken onder het Visa Waiver Program moet de reiziger voldoen aan volgende voorwaarden:

 1. In het bezit zijn van een geldig, machine-leesbaar paspoort, uitgegeven door een van de VWP landen en de nationaliteit van dit land bezitten (niet enkel inwoner zijn). Het paspoort moet minstens geldig zijn tot het einde van het verblijf in de VS Kinderen, zelfs babies, hebben hun eigen machine-leesbaar paspoort nodig. Als op de omslag van uw paspoort het symbool Passport staat, dat aanduidt dat het paspoort een chip bevat, dan is uw paspoort biometrisch en geldig voor een reis naar de VS onder het VWP. Als er echter geen Passport  symbool op de omslag van uw paspoort staat, moet u zorgvuldig de datum van uitgifte/verlenging van uw paspoort nakijken, om na te gaan of uw paspoort geldig is voor een reis naar de VS onder het VWP.
   
 2. Machineleesbare paspoorten, uitgegeven of verlengd tussen 26 oktober 2005 en 26 oktober 2006 moeten een digitale (en dus niet-gekleefde) foto OF een chip bevatten.
   
 3. Machineleesbare paspoorten, uitgegeven of verlengd vanaf 26 oktober 2006 moeten een chip bevatten.

UITZONDERING

Op de omslag van een voorlopig paspoort staat niet het symbool  Passport, dit paspoort bevat geen chip. U kunt hiermee niet reizen onder de voorwaarden van het VWP: dus moet u in het bezit zijn van een visum om de Verenigde Staten binnen te komen.

Voor meer informatie raadpleegt u de website van de Amerikaanse Ambassade in Brussel: U.S. Embassy in Belgium.

Wat is het verschil tussen een oud en een nieuw paspoort?

Er zijn 2 modellen van Belgische paspoorten in omloop.

 1. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en zonder chip
 2. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en met chip, ook "biometrische paspoorten" genoemd.

1. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en zonder chip zijn ondermeer herkenbaar aan:

 • de vermelding "Europese Unie" op de voorzijde
 • het feit dat de foto zich links op de pagina bevindt en gedrukt is
 • de aanwezigheid van een pagina met uitleg over de veiligheidskenmerken.

2. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en met chip ("biometrische paspoorten") zijn onder meer herkenbaar aan:

 • het symbool op de omslag: Passport

België levert sinds einde 2004 biometrische paspoorten af met een ingebouwde chip. Dit product voldoet aan de hoge technologische en veiligheidsnormen, uitgaande van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (I.C.A.O.). In een eerste fase, overeenkomstig de internationale afspraken, bevat de microchip informatie zoals de identiteitsgegevens, de handtekening en de paspoortfoto, informatie die met het blote oog visueel zichtbaar zijn op blz. 2 van het paspoort. In die eerste fase wordt nog geen vingerafdruk opgenomen op de microchip.

Andere benamingen voor het biometrische paspoort: e-paspoort of elektronisch paspoort.

Een goede tip: bewaar uw paspoort met chip op een veilige plaats, zodat het elektronische circuit niet wordt beschadigd door vouwen, scheuren, extreme temperaturen, magnetische velden, microgolven enz.

Binnenkomst onder het Visa Waiver Program in de VS

Op het vliegtuig krijgt de bezoeker een groene "I-94W" kaart (departure record) die de immigratie-ambtenaar bij binnenkomst in de Verenigde Staten zal valideren en waarop de exacte duur van het toegelaten verblijf vermeld staat.

Contacteer de Amerikaanse Ambassade in Brussel om een gedetailleerde lijst te krijgen van de beperkingen die aan het VWP zijn verbonden waaronder de volgende:

 • Jongeren mogen geen au-pair bezigheid aanvaarden en geen taallessen volgen.
 • Ze mogen evenmin in hun bagage documenten meevoeren waaruit zou blijken dat ze gedurende hun verblijf naar werk zullen uitkijken.
 • De visumvrije binnenkomst onder het VWP ontzegt de reiziger de mogelijkheid tot beroep tegen de beslissing van de immigratieambtenaar om hem terug te wijzen.
 • De reiziger kan zijn status niet ter plaatse veranderen bvb. om zich in te schrijven als student aan een universiteit. Een visum kan enkel verkregen worden bij de ambassade of het consulaat van de VS in het land van oorsprong.

BELANGRIJK:

Het VWP laat een verblijf toe van maximum 90 dagen in de laatste 180 kalenderdagen. Verlengingen ter plaatse zijn niet mogelijk. Bezoekers kunnen hun statuut niet veranderen tijdens hun verblijf in de VS.