Ambassade en Consulaten van België in de Verenigde Staten
Home Consulaire diensten Diensten voor Belgen in nood

Diensten voor Belgen in nood

Verlies of diefstal van een paspoort
Verlies of diefstal van geld en kredietkaarten
Verkeersongeval
Bijstand aan gedetineerde Belgen
Wereldwijd reisadvies
Veiligheid in de VS

Verlies of diefstal van paspoort

Spoedprocedure voor Belgen die in de VSA verblijven

Indien u dringend moet reizen, kunt u een voorlopig paspoort krijgen.

Om een voorlopig paspoort aan te vragen, vult u het aanvraagformulier in (Word of Adobe). U hebt dan ook twee recente pasfoto's nodig. Gelieve ook een genotariseerde kopie van uw groene kaart of van uw Amerikaans visum mee te brengen. Er bestaan twee opties voor voorlopige paspoorten: (1) een voorlopig paspoort geldig voor 1 maand kost 12.00 USD of (2) een voorlopig paspoort geldig voor 1 jaar kost 60.00 USD. De geldigheid van het voorlopig paspoort is gebaseerd op uw situatie. U kunt betalen met een "certified check" of met een "money order". In Washington en in Los Angeles kunt u eveneens betalen met een kredietkaart.

Het voorlopig paspoort is niet geldig voor reizen naar Japan en sommige andere landen!

Het voorlopig paspoort is niet machine leesbaar en laat u niet toe om zonder Amerikaans visum of een "resident alien card" terug naar de Verenigde Staten te komen. Voor meer informatie kunt u de website van de Ambassade van de VS in Brussel raadplegen.

 
Verlies of diefstal van geld en kredietkaarten

Indien u het slachtoffer wordt van een diefstal of u uw kredietkaart in de Verenigde Staten hebt verloren, doet u best onmiddellijk aangifte bij het dichtstbijgelegen politiekantoor.  Vraag steeds een kopie van het politierapport, of het rapportnummer en de naam van de agent.

Niet alleen is aangifte belangrijk zodat de Amerikaanse gerechtelijke overheid eventueel een vervolging zou kunnen instellen, maar u hebt ook een bewijs van aangifte nodig als u uw betaalkaarten laat blokkeren, of als u een nieuw paspoort zou nodig hebben.

Zodra u vaststelt dat uw kredietkaarten, uw betaalkaarten of uw chequeboekje weg zijn, moet u onmiddellijk uw bank en de kredietkaartmaatschappij contacteren.

Voor de kredietkaarten is er een centraal nummer in België: 011-32-70-344 344

In de Verenigde Staten belt u naar de informatiedienst (411) en vraagt u naar het 1-800 nummer van de bank of de kredietkaartmaatschappij.

Bij verlies of diefstal van uw geld, en als u geen bankkaart meer hebt om geld te halen uit een automaat, kunt u een beroep doen op Western Union of MoneyGram. Het volstaat dat familie of vrienden geld afgeven op een kantoor van Western Union of MoneyGram in België, en even later kunt u met een codenummer dit geld afhalen op een kantoor van Western Union of MoneyGram in de VS.

 • Western Union: www.westernunion.com
  Algemeen nummer in de VS: 1 800 325 6000 
  Algemeen nummer in België: 0800 990 90 
   
 • MoneyGram: www.moneygram.com
  Algemeen nummer in de VS: 1 800 666 3947 
  Nummers van MoneyGram agenten in België: 
  011-32-3- 260 67 30 (Head Office) 
  011-32-2- 520 79 67 (Agency Place Bara - Brussels) 
  011-32-3- 234 97 40 (Agency Van Schoonbekeplein - Antwerp)

 
Verkeersongeval waarbij een Belg gewond werd of overleden is

De Belgische consulaire diensten in de wereld zijn 24 uur op 24 bereikbaar voor Belgen die in een noodsituatie zijn.

Indien u betrokken raakt bij een verkeersongeluk in de VS, zult u in de eerste plaats geholpen worden door de Amerikaanse nooddiensten die zeer efficiënt zijn en alles in het werk zullen stellen om u bij te staan.

Aarzel niet om ook de Ambassade of het Consulaat-generaal te contacteren indien u dit nodig vindt of te vragen dat de politie dit voor u doet, vooral als u wenst dat uw familie in België op de hoogte wordt gebracht.

Indien een Belg op doorreis in de VS overlijdt, aarzel dan niet de Ambassade of het Consulaat-generaal te contacteren. De Amerikaanse begrafenisondernemer zal de familie met alle officiële formaliteiten bijstaan. U zult voor later gebruik in België o.a. een Amerikaanse overlijdensakte moeten hebben, gelegaliseerd met een apostille.

Buiten de normale kantooruren is het volgende noodnummer bereikbaar in de VS:
in Atlanta: +1-404-271-9669
in Los Angeles: +1-213-247-9305
in New York: +1-917-597-3410
in Washington DC: +1-202-352-6428

Bijstand aan gedetineerde Belgen

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken geeft een zeer volledige brochure uit, bestemd voor Belgen die in het buitenland zijn opgesloten. U kunt deze brochure hier raadplegen.

Mocht u in de Verenigde Staten gearresteerd of in hechtenis genomen zijn, dan hebt u het recht overeenstemmend het Consulair verdrag van Wenen te verzoeken dat de Ambassade of het Consulaat-generaal hierover wordt ingelicht.

De Belgische consulaire diensten worden immers niet automatisch op de hoogte gebracht van arrestaties van Belgen door de VS autoriteiten. Dit moet u uitdrukkelijk vragen aan de politie. Het is van belang dat u dit doet, bv. als u wenst dat uw familie in België van uw arrestatie op de hoogte wordt gebracht.

 
Wereldwijd reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken)

U kunt reisadvies vinden op de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel: klik hier.

U kunt ook de brochure "Reis Wijs" van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadplegen op het internet.  

 
Veiligheid in de VS

Naar gelang verschillende inschattingen van de veiligheidssituaties bevelen de Amerikaanse autoriteiten bepaalde maatregelen aan die geraadpleegd kunnen worden op de website van de "Federal Emergency Management Agency, U.S. Department of Homeland Security", www.fema.gov. Andere informatieve websites zijn de site van "District of Columbia Emergency Management Agency" (hsema.dc.gov) en de site van het radiostation WTOP, www.wtop.com.