Rijbewijs

Informatie over het rijbewijs in de Verenigde Staten.

  1. Laatst bijgewerkt op

De diplomatieke en consulaire posten in de Verenigde Staten kunnen geen Belgisch rijbewijs afleveren. 

Als u bent ingeschreven in een Belgische diplomatieke post en houder bent van een Belgische identiteitskaart, kunt u uw Belgisch rijbewijs hernieuwen in de Belgische gemeente waar u het laatst was ingeschreven. Klik hier voor meer informatie. 

Volgens de Europese richtlijnen zijn het de lokale autoriteiten die een rijbewijs kunnen afgeven. Deze regel geldt in alle lidstaten van de Europese Unie. 

Dit is ook het geval in de Verenigde Staten waar de afgifte van een rijbewijs onder de jurisdictie van de verschillende staten valt. 

Een Belg die in de VS verblijft is verplicht een Amerikaans rijbewijs van de staat waar hij woont te bekomen. Sommige staten zijn bereid een Belgisch rijbewijs om te wisselen voor een Amerikaans; in andere staten wordt een test opgelegd. Voor meer informatie kan u het “Department of Motor Vehicles” van uw staat contacteren. 


Bezoekers 

Een Belg die in de Verenigde Staten woont kan in België en Europa rijden met een Amerikaans rijbewijs als hij op bezoek is als toerist of op zakenreis. Dit is volledig wettelijk. 

Om in de Verenigde Staten te kunnen rijden moet een Belg in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. In sommige staten is het noodzakelijk om ook nog een ​​internationaal rijbewijs (IDP) te hebben naast het geldige nationale rijbewijs. Dit dient te worden gecontroleerd met de bevoegde autoriteiten van elke staat waar u zult reizen.

Meer informatie 

Een Belg die terug naar België verhuist om zich daar definitief te vestigen zal een nieuw Belgisch rijbewijs kunnen bekomen van de plaatselijke gemeente. In de meeste gevallen kan een Amerikaans rijbewijs dan omgewisseld worden voor een Belgisch.